LIKDOORN

Wat is een likdoorn?

Een likdoorn wordt ook wel eksteroog of clavus genoemd. Het is een pijnlijke eeltplek die zich in de meeste gevallen aan de voet bevindt. Likdoorns komen vaak voor.

Vrouwen hebben vaker een likdoorn dan mannen. De reden hiervoor is dat veel vrouwen te nauwe schoenen dragen. Meestal ontstaat een likdoorn bovenop een teengewrichtje omdat daar de schoen op drukt. Likdoorns bevinden zich ook vaak tussen de kleine teen en de teen ernaast.

Symptomen likdoorn

Een likdoorn is wigvormig. U ziet duidelijk de grenzen met de normale huid. De plek is maximaal enkele millimeters groot. Een likdoorn is pijnlijk en bevindt zich meestal op een van de volgende plaatsen:

 • onder de voetzool
 • boven op de tenen
 • tussen de tenen (vaak tussen de kleine teen en de teen ernaast)

Likdoorns voelen over het algemeen hard aan, maar er bestaan ook zachte likdoorns. Het is vaak lastig om een likdoorn van een voetzoolwrat of van eeltvorming te onderscheiden.

Een voetzoolwrat vormt ook eelt rondom zich. Als u hierbij het eelt voorzichtig verwijdert bijvoorbeeld met een vijl, komt de kern vrij. Centraal bij voetzoolwratten zijn kleine zwarte puntjes aanwezig, puntbloedinkjes, die kenmerkend zijn voor een wrat. De huidlijnen lopen hierbij niet door. Als alleen sprake is van eeltvorming, lopen de huidlijnen wel door.

Bij een likdoorn zijn geen zwarte puntjes aanwezig. In het midden is vaak makkelijk wat weefsel weg te krabben. Een likdoorn bevindt zich altijd boven een benig gedeelte van de voet.

Hoe ontstaat een likdoorn?

Een likdoorn ontstaat als gevolg van het extra groeien van de huid (verhoorning) op plaatsen waar veel druk wordt uitgeoefend, of die onderhevig zijn aan wrijving.

 • Verhoorning

Verhoorning is een normaal proces dat leidt tot bescherming van de huid. Op plekken die veel belast worden, ontstaan eeltplekken als gevolg van een toegenomen verhoorning. Kleine eeltplekken komen bij haast iedereen voor. Deze zijn onschuldig, pijnloos en hoeven niet behandeld te worden.

 • Toename verhoorning

Wanneer op bepaalde plekken van de voet overmatig veel druk wordt uitgeoefend, treedt extra verhoorning op. De eeltlaag wordt hierdoor dikker en kan een branderig gevoel geven. Dit is nog geen likdoorn. Een branderige eeltplek kunt u laten behandelen door de pedicure.

 • Likdoorn

Wanneer een kleine plek op de voet onderhevig is aan overmatige druk of wrijving, ontstaat daar een extra hoeveelheid eelt. Door druk van buitenaf (schoenen) kan dit eelt zich niet aan de buitenkant ontwikkelen, maar wordt in de huid geduwd. Deze eeltpit drukt op andere structuren in de voet, met name op het bot, en is daardoor pijnlijk. Een likdoorn kan onder andere ontstaan door:

 • verkeerde schoenen (te nauw, te spits of te hoge hakken)
 • ouder worden (dunnere huid, veranderingen in gewrichten, suikerziekte)
 • herhaaldelijke belastende bewegingen (karate, hardlopen, gereedschap)
 • standsafwijkingen van de voet
 • onvoldoende verzorging

 

Wat kunt u er zelf aan doen?

 • De voet ontlasten

Als de oorzaak van uw likdoorn niet wordt weggenomen, zal de likdoorn opnieuw ontstaan. Wanneer u herhaaldelijk last heeft van likdoorns, is het verstandig om uw voet te ontlasten. Dat kunt u doen door goede schoenen te kopen of door ontlastende zooltjes te gaan dragen.

Algemene adviezen en voorzorgsmaatregelen

Likdoorns zijn vaak eenvoudig te voorkomen door op een aantal dingen te letten.

 • Goede schoenen dragen

Draag goed passende schoenen. Te nauwe schoenen geven drukplekken en wijde schoenen geven wrijving. Zorg dat uw hak goed stevig wordt omvat door de schoen en dat uw tenen genoeg ruimte hebben. Draag daarom liever geen schoenen met spitse neuzen of hoge hakken.

 • Goede verzorging

Een goede verzorging van uw voeten maakt de kans op likdoorns kleiner. Met name voor ouderen is deze verzorging lastig. In dat geval kunt u de hulp van een pedicure inschakelen.

 • Goede controle

Vooral bij oudere mensen met suikerziekte is een regelmatige controle van de voeten belangrijk.